top of page
Search
  • minafredborg

Himmelen sto alltid åpen over meg

Himmelen sto alltid åpen over meg

fra diktet “Under himmelen” Hans Børli


Mens kjønnsnormene i jødedom, kristendom og islam er ganske strenge, er det annerledes i hinduisme og norrøn mytologi. I hinduistiske tekster som Mahabharata, skrevet mellom det tredje og fjerde århundret før vår tidsregning, og i Snorres Edda, skrevet omkring år 1220, kan man lese om guder og anti-guder som bytter både kjønn og form, som er mann, kvinne, begge, eller ingen av delene, og hvor dette blir fremstilt som en superkraft. 


I Nepal har jeg møtt transpersoner gjennom Blue Diamond Society (BDS), Nepals ledende lhbtqi-organisasjon. Jeg fikk lov til å ta bilder til kunstneriske formål. I Norden har jeg tatt kontakt med skandinaviske transpersoner som sa ja til å bli en del av kunstprosjektet mitt. Jeg malte portretter. Jeg ville også portrettere mytologiene, gjennom å male fjellet Annapurna 1, fra fjellkjeden Annapurna (i hinduismen er Annapurna guden for mat og næring) og fjellet Smørstabbtind fra Jotunheimen (“jotnenes hjem”, jotnene er anti-guder i norrøn mytologi). Det er noe guddommelig og majestetisk ved disse fjellene, som igjen får meg til å tenke på siste verset i Hans Børlis dikt Under himmelen:


“Jeg har erkjent storheten i dét å være så uendelig liten.”5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page